Chleb wytwarzany z mąki pszennej orkiszowej i żytniej z dodatkiem pełnych ziaren orkiszu - wysokowartościowego gatunku zboża, bogatego w składniki odżywcze i wyjątkowo odpornego na wpływ niekorzystnych warunków środowiska. Spożywane w pieczywie ziarno orkiszu zachowuje swoje naturalne właściwości. Orkisz jest starym gatunkiem zboża i w czasach starożytnych był najbardziej popularnym gatunkiem ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Orkisz jest szczególnie polecany osobom po zawale serca oraz wzmacnia narządy zmysłów i zapobiega im starzeniu się. Orkisz zawiera duże ilości białka i kwasów tłuszczowych nienasyconych co ma dobry wpływ na układ krążenia. Zawiera gluten który jest bardzo dobrze przyswajalny nawet przez osoby nietolerujące glutenu. Chleb wytwarzany na zakwasie.
Przy tostowaniu bułek możesz spróbować położyć je na górę tostera tylko zewnętrzną stroną, aby uzyskać chrupiącą skórkę pozostawiając ciepły, ale niewysuszony twardy miękisz.