Tak. Chleb "żytni" jest w 100% wyprodukowany z mąki żytniej bez dodatku mąki pszennej. Dodatkiem jest niewielka ilość zakwasu z pszenicy Durum dla lepszego ukwaszenia mąki.
Pieczywo sprzedawane w naszej piekarni jest wytwarzane z naturalnych składników nie przedłużających świeżości i konserwantów dlatego naturalnym procesem jest wysychanie (jeżeli pieczywo pozostaje nieprzykryte) albo "gumowienie" jeżeli pozostawimy pieczywo zamknięte w zamkniętym worku bez dostępu powietrza co jest naturalnym efektem pozostawania wilgoci w produkcie. W celu zachowania walorów świeżości najlepiej pieczywo zawijać w bawełnianą tkaninę (np. czysta ścierka kuchenna).
Nie polecamy tej czynności, jeżeli jednak ktoś sobie tego życzy - nie ma z tym większego problemu, trzeba jednak pamiętać, że najlepiej mrozić świeże pieczywo które nie straciło swojej wilgoci. Po rozmrożeniu można bułki podgrzać w piecyku lub tosterze.
Oprócz chlebów 100% pszennych (tostowego i bułki wrocławskiej) WSZYSTKIE chleby są wytworzone na zakwasie chlebowym. Niektóre chleby są także wytworzone na bazie zakwasu z pszenicy DURUM.
Tak. Drożdże są używane do produkcji chlebów, w których ten zabieg jest niezbędny dla uzyskania odpowiedniej jakości produktu. Bez użycia drożdży niektóre ciasta nie miałyby szansy wyrosnąć a co za tym idzie byłyby twarde i szybko stawałyby się czerstwe.
Tak. Chlebem o niskim indeksie glikemicznym polecanym przez nas, jest chleb królewski. Według badań jest on porównywalny z indeksem chleba gryczanego lub pumperniklu.
Nie. Jednak zamiast niego polecamy chleb ziarnovita, który nie posiada charakterystycznej goryczy i zawiera całe ziarna, przy zachowaniu podobnych właściwości odżywczych.