zdjęcie: 1/1

Opis

Chleb o dużej zawartości ziaren takich jak ziarna pszenicy, żyta i łamane ziarna soi. Zawiera on również siemię lniane, koper, kminek, kolendrę i anyż. Swój niezastąpiony smak zawdzięcza prażonej mące żytniej oraz pszennej. Chleb królewski dzięki mieszance ziaren oraz mąki ma dużą zawartość błonnika pokarmowego co pozytywnie wpływa na trawienie. Chleb królewski jest jednym z niewielu chlebów, który może poszczycić się bardzo niskim indeksem glikemicznym co jest istotne w procesie odchudzania. Indeks glikemiczny dla chleba królewskiego wynosi 43 przy średnim indeksie wynoszącym 55 w produktach piekarniczych. Tak niski indeks glikemiczny stawia pod tym względem chleb królewski w jednym rzędzie z chlebami o dużej zawartości mąki jęczmiennej razowej, chlebie gryczanym oraz pumperniklem. Wytworzony na zakwasie.