Pamiętaj, żeby zawijać pieczywo w bawełnianą tkaninę. To uchroni je przed wyschnięciem i sprawi, że pieczywo nie zrobi się po kilku godzinach czerstwe ani "gumowe".
 
 
Przy tostowaniu bułek możesz spróbować położyć je na górę tostera tylko zewnętrzną stroną, aby uzyskać chrupiącą skórkę pozostawiając ciepły, ale niewysuszony twardy miękisz.
 
 
PoradaBułka zwykła lub bułka pszenna kanapkowa (wrocławska) idealnie nadaje się jako dodatek do pasztetów i klopsów. Idealnie spulchnia i sprawia, że klopsy są bardziej porowate i idealnie wypieczone.
 
 
Jeżeli chcesz tostować pieczywo – pamiętaj, że ogrzewanie wysusza więc niektóre produkty się do tego nie nadają.
 
 
Do krojenia chleba (i bułek) zawsze używaj noża do tego przystosowanego. Zapobiegniesz wtedy zgniataniu miękiszu i jakość nie ulegnie pogorszeniu.