Uważa się, że bagietka została wynaleziona przez piekarzy Napoleona jako pieczywo, które mogło być spokojnie transportowane w kieszeni spodni żołnierzy.
 
 
 
Pierwszy krojony chleb został wyprodukowany już 7 lipca 1928 roku w piekarni Chillicothe Baking Company w Chillicothe, Missouri (USA).
 
 
 
Ziarno orkiszu spożywane było w starożytności przez gladiatorów i zawodników igrzysk.
 
 
 
Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin oraz mikro i makroelementów przez co usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego.
 
 
 
Napoleonka (znana również w innych częściach kraju jako kremówka) osławiona przez papieża Jana Pawła II podczas jednej z wizyt w ojczyźnie. Opowiadał on wtedy, że po maturze odwiedzali cukiernie w rodzinnych Wadowicach gdzie raczyli się kremówkami.
 
 
 
Semolina, czyli mąka wyprodukowana z pszenicy durum, stanowi bogactwo witamin, mikro i makroelementów. Zawiera także luteinę, która chroni wzrok. Jest też mniej tucząca od mąki wyprodukowanej z pszenicy tradycyjnej.
 
 
 
Pączki są najbardziej znanymi ciastkami na świecie i praktycznie w każdym zakątku świata występują ich odmiany np. Donutsy (w USA), Berlinery (w Niemczech), ponchiki (w Rosji), Bomboloni (we Włoszech).
 
 
 
Kanapka została wymyślona prawdopodobnie przez hrabiego Sandwicha podczas jednej z wieczornych gier w karty kiedy kazał sobie przynieść dwie pajdy chleba i włożyć między nie kawałek pieczonej wołowiny.
 
 
 
Chleb jest jedną z najstarszych potraw świata, znany od 10-11 tysięcy lat znany był praktycznie we wszystkich kulturach świata np. starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie.
 
 
 
Ciasto francuskie jak głosi legenda tak naprawdę pochodzi z kaszub i zostało upowszechnione przez francuzów wizytujących Gdańsk w roku 1807 pod wodzą Napoleona Bonaparte.
 
 
 
Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej i jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego.
 
 
 
Kwas chlebowy zawiera witaminy z grupy B, które zawdzięcza zawartości ekstraktu na bazie słodu z żyta i jęczmienia.
 
 
 
Pomysł na ciastko Wuzetka narodził się na przełomie lat ’40 i ’50 na cześć nowo powstałej trasy W-Z.
 
 
 
Tradycyjna kajzerka sprzedawana w Krakowie miała 4 nacięcia ,a ta sprzedawana w Warszawie miała ich 5.
 
 
 
Kanapka swoją nazwę zawdzięcza francuskiej canapé, która oznacza kanapę i ma kojarzyć się z tym, że leży na niej szynka i ser tak jak poduszki na kanapie.